A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Čína - Průvodce

Čínská kuchyně se stala jednou z nejrozšířenějších a nejslavnějších na celém světě. Dnes známe čínské pokrmy z mnoha čínských restaurací, které se rozšířily do západních zemí zásluhou početných komunit Číňanů, žijících především v Evropě a Spojených státech. Regionalizace čínské kuchyně, Pekingská kuchyně, Pekingská kachna, Běžné stravování v Pekingu, Ostatní krajové kuchyně, Číňané se neštítí ničeho!, Nápoje

Regionalizace čínské kuchyně

Nutno však na úvod podotknout, že jídlo, které dostanete v čínské restauraci v Čechách, se velmi liší od toho, které vám přinese číšník přímo v Číně. Ovšem i v samotné Číně se výsledný pokrm značně různí v závislosti na oblasti, v které se právě nacházíte. Čínská kuchyně je silně regionalizovaná a v zásadě ji můžeme dělit na šest velkých škol, které reprezentují jednotlivé kulinářské oblasti. Těmito školami jsou:

  • Pekingská kuchyně
  • Šanghajská kuchyně
  • Kuchyně provincie Jiangsu a Zhejiang
  • Sečuánská kuchyně
  • Guangdonská kuchyně
  • Shandongská kuchyně

Často se také setkáme s jinými zjednodušenými typologiemi krajových kuchyní. V literatuře často narazíme na dělení na sečuánskou, šanghajskou, kantonskou a pekingskou kuchyni.

Pekingská kuchyně

Při svém putování po Číně jsem strávil nejvíce času v hlavním městě, takže jsem měl možnost seznámit se s pekingskou kuchyní a budu jí také věnovat největší pozornost. Pekingská kuchyně je inspirovaná kulinářskými tradicemi tří nejslavnějších krajových kuchyní – kantonské, sečuánské a shandongské. Pro pekingskou kuchyni je typický pečlivý výběr surovin, jemné krájení, přesné dávkování koření, používání více moučných jídel a příloh (nudle, knedlíčky…) a velmi variabilní příprava jednotlivých pokrmů. Ze své zkušenosti mohu potvrdit, že stejné jídlo může chutnat v různých restauracích velmi odlišně.

Pekingská kachna

Nejslavnějším pokrmem je pekingská kachna, která je na jídelním lístku ve většině lepších pekingských restaurací. Jedná se o místní specialitu, čemuž odpovídá i vyšší cena tohoto slavného pokrmu. Cena za osobu se orientačně pohybuje od 70 až do 300 RMB (zhruba 200 – 550 Kč). Čtyřčlennou skupinu lidí vyjde tento gastronomický zážitek ve slušné restauraci zhruba na 1000 Kč (i s pitím), ale opravdu to stojí za to.

Zajímavý je i způsob přípravy a podávání pekingské kachny. Kachny (jsou menší než české) jsou opékány ve speciálních pecích. Před tím, než jsou vloženy do pece, jsou polévány směsí oleje, omáčky a medového sirupu. Jako topivo se používá dřevo z meruňky nebo broskve, aby se dosáhlo výsledné příjemné vůně. Kachna se peče asi 45 minut. Při jejím servírování vám číšník (obsluhuje jich větší počet) přinese šálek kachní polévky, která je velmi chutná, i když poměrně mastná. Mimo to můžete dostat i jazýček, drůbky či křidýlka. Ale tím hlavním a nejlepším na celém pokrmu jsou tenké plátky kachního masa, které se namáčí do sójové omáčky, a pak si je sami balíte do tenkých omeletek, do kterých si můžete ještě přidat jarní cibulku nebo čínské zelí. Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že pekingská kachna patří opravdu k tomu nejlepšímu, co jsem v Číně jedl. Kůžička je příjemně křupavá, maso krásně voňavé a křehké. Domnívám se, že každý, kdo navštíví Peking, by se neměl nechat připravit o tento jedinečný gurmánský zážitek.

Zde je několik typů na vyhlášené restaurace, kde připravují pekingskou kachnu (informace platné pro červenec 2007):

* Quan Ju De Roast Duck Restaurant (Qianmen Branch) Průměrná cena na osobu: 120 – 150 RMB (325 Kč – 410 Kč)
Adresa: 32, Qianmen Street, Chongwen District
Otevírací doba: 11:00 - 13:30, 16:30 - 20:30
Autobusové linky: 20, 17, 53, 22, 59, 819, 110

* Quanjude Roast Duck Restaurant (Hepingmen Branch) Průměrná cena na osobu: 120 – 150 RMB (325 Kč – 410 Kč)
Adresa: 14, West Qianmen Street, Xuanwu District Otevírací doba: 10:30 - 20:00 Autobusové linky: 44, 48, 66, 14, 15, 707

* Bianyifang Roast Duck Restaurant (Happiness Street Branch) Průměrná cena na osobu: okolo 70 RMB (190 Kč)
Adresa: 36, Happiness Street, Chongwen District Otevírací doba: 11:00 - 21:00 Autobusové linky: 8, 35, 41, 60, 116, 707

* No. 1 Restaurant in Chang\'an Street Průměrná cena na osobu: 200 – 300 RMB (540 Kč – 810 Kč)
Adresa:1 F, Junyue Hotel, Dongfang Square, 1, East Chang\'an Street
Otevírací doba: 11:30 - 14:30, 18:00 - 22:00 Autobusové linky: 1, 4, 10, 20, 37, 59, 104, 201, 803

Běžné stravování v Pekingu

V hlavním městě je výběr restaurací obrovský. Nejdražší restaurace se soustřeďují především do velkých mezinárodních hotelů a mimo tradiční čínská jídla často nabízejí i evropskou kuchyni. Ceny v těchto hotelových restauracích jsou pochopitelně velmi vysoké. Našinec dá pravděpodobně přednost menším soukromým restauracím a vývařovnám, kterých je v Pekingu bezpočet. Tyto podniky nabízejí většinou jednoduché, ale poměrně chutné a vydatné pokrmy, které se dají pořídit za velmi nízké ceny. Průměrná cena běžného jídla se zde pohybuje od 20 do 40 RMB (55 – 110 Kč).

Problémem v těchto minirestauracích a vývařovnách je však jazyková nevybavenost personálu. Tento problém je částečně odstraněn obrázkovými jídelními lístky, kdy vám nezbývá nic jiného než si vybrat jídlo podle toho, jak vypadá na fotografii, přičemž většinou vlastně pořádně nevíte, co si objednáváte. Nejhorší situace nastává, pokud do ruky dostanete jídelní lístek, který není obrázkový, a jste odkázáni pouze na čínské znakové písmo. V tomto případě vám nezbývá nic jiného než podnik opustit nebo náhodně ukázat na nějaký řádek a spoléhat se, že obdržíte jídlo, které vám vyhovuje. Pro tyto případy je vhodné objednat více pokrmů, než vás je u stolu, protože je pravděpodobné, že některé z nich budou pro Evropana nepoživatelné: my jsme cestovali ve čtyřech lidech, většinou jsme si však objednávali asi šest pokrmů. Výhodou je, že můžete ochutnat více jídel a také nejste odkázáni na pokrm, který vám nevyhovuje. Typický (ale spíše pro lepší restaurace) je kulatý stůl, který můžete otáčet a tím snadno dosáhnete na objednané pokrmy a můžete od každého ochutnat.

Samotné pokrmy mají značně odlišnou chuť než česká strava. Pekingská kuchyně je dost slaná, často i pikantní, základními kořeními jsou kořeněný ocet, sójová omáčka, česnek a zázvor. Základním pokrmem je rýže a to i přesto, že v Pekingu se konzumuje méně než v jižnějších oblastech Číny. Způsob přípravy rýže se od té naší značně liší. Je rozvařená a slepená, zřejmě i proto, aby se dala pohodlně jíst hůlkami, které neodmyslitelně patří ke každému čínskému jídlu. Mimochodem, naučit se jíst hůlkami mi trvalo asi tak tři až pět dní, poté mi již tento způsob přijímání potravy nečinil větší obtíže, i když můj styl manipulace s hůlkami se od rodilých Číňanů značně lišil. V lepších restauracích vám poskytnou příbory. Ale zpět k rýži: Číňané ji jedí většinou po zkonzumování ostatních chodů, aby s ní zaplnili dosud volné místo v žaludku. Porce rýže dostanete ve zvláštních miskách, jsou často až zbytečně velké vzhledem k tomu, jak je tato rýže sytá.

Jak již bylo výše zmíněno, pro pekingskou kuchyni jsou typická moučná jídla, jako jsou nudle a různé taštičky a knedlíčky. Ty zpravidla bývají plněné zeleninou či masem, podávají se s různými omáčkami. K snídani si můžete dopřát čerstvou omeletu, kterou dostanete v pouličních stáncích. Základy (omáčky) jídel jsou většinou plné zeleniny, často jsou pálivé a slané. Maso v podobě, jakou známe z české kuchyně, v čínských restauracích (alespoň v těch levnějších) prakticky nenajdeme. Obvykle jsou kousky masa v čínských pokrmech krájeny na velmi drobné kousíčky, často se však nejedná o svalovinu, ale o různé šlachy, chrupavky, kůže a pařáty. Většinou ani netušíte, z jakého zvířete tyto komponenty vlastně pocházejí. Toto tvrzení ovšem platí pro levné vývařovny, kde si s 20 RMB v kapse můžete vybrat téměř cokoliv. Obvykle s cenou restaurace roste i kvalita pokrmů. Získal jsem dojem, že pravé libové maso, jak ho známe z domova, je v Číně opravdovou vzácností a že ze zvířete nesmí přijít nic nazmar a vše je beze zbytku zkonzumováno.

Když už jste čínskou (pekingskou) kuchyní přesyceni, a musím se přiznat, že po několika dnech jsem skutečně byl, nemusíte truchlit. Peking (a všechna ostatní větší čínská města) nabízí různé fast-foody, kde si můžete dopřát jídlo, na které je mnoho z nás zvyklých. Žádná rýže a nudle, ale hranolky, hamburgery a kuřata. Najdeme zde mimo jiné síť restaurací McDonalds a KFC, které se v ničem neliší od těch, které známe z České republiky. Ceny v těchto zařízeních jsou příznivé, téměř totožné jako u nás.

Ve fast-foodech bývá obvykle hodně lidí a zdá se, že Číňané přicházejí tomuto západnímu stylu stravování na chuť. Pokud nejste příznivcem rychlého občerstvení a máte přesto chuť na jídlo, na které jste zvyklý, musíte být připraven sáhnout hlouběji do kapsy. Restaurace, které vaří evropské pokrmy, patří většinou k těm nejdražším. Narazíte zde na francouzskou, italskou, ruskou, americkou nebo na japonskou kuchyni. V těchto většinou hotelových luxusních restauracích není jídlo za 500 – 1000 RMB (zhruba 1390 – 2780 Kč) výjimkou.

Typické znaky ostatních krajových kuchyní

* Šanghajská kuchyně se vyznačuje pokrmy z různých rostlin a mořských živočichů. Oproti pekingské kuchyni je výraznější a co do chuti rozmanitější, používá hodně oleje, cukru a koření.

* Kuchyně provincie Jiangsu a Zhejiang je oblíbená pro jemné chuťové ladění, typické pro tuto oblast. Vyniká v přípravě ryb, garnátů, drůbeže. Její tajemství spočívá v užití koncentrovaného masového vývaru. Hlavní specialitou je sladkokyselá ryba ze západního jezera.

* Sečuanská kuchyně je díky pikantní chuti jednou z nejproslulejších a také po celém světě jednou z nejrozšířenějších. Specialitami jsou např. dušené medvědí tlapy, kuře v lampionu atd.

* Guangdonská kuchyně patří mezi nejvyhledávanější a stejně jako kuchyně sechuanská mezi jednu z nejrozšířenějších i mimo Čínu. Vyznačuje se množstvím receptů a mistrovstvím v použití ingrediencí, jakož i pestrostí surovin. Vyniká v případě hadích specialit. Známá jsou jídla jako souboj draka s tygrem nebo studená mísa páv pózuje s rozestřeným peřím.

* Shandongská kuchyně je známá voňavostí, jemností a šťavnatostí pokrmů. Používá méně oleje. Mezi speciality patří například sladkokyselý kapr ze Žluté řeky.

Číňané se neštítí ničeho!

Při návštěvě jižních oblastí Číny (města Guilin, Yangzhou) jsem se nestačil divit, co všechno se dá jíst. Oproti Pekingu a severním oblastem mi připadala zdejší nabídka druhů zvířat, která jsou zde připravena na talíř, pestřejší. Před restauracemi často vidíte plastové misky či klícky a v nich nejrůznější živé zvířectvo. Můžete si poručit nejrůznější hady, želvy, žáby, ještěrky, brouky a jiný drobný hmyz, dary moře a kdoví co ještě. Musím přiznat, že jsem se neodvážil ochutnat nějakou z místních extravagantních specialit a spokojil jsem se s kuřecím masem, tudíž vám nemohu přiblížit chuť této pro Evropana netradiční potravy.

Dalším důkazem otrlosti Číňanů, či přecitlivělosti lidí ze Západu je výjev z běžného života, kterého jsem byl svědkem ve městě X'ian: ve zdejších ulicích místní obyvatelé porcují sekerou krávu na rušné ulici na špinavém asfaltovém chodníku a naporcované maso, včetně hlav a vnitřností nabízejí k prodeji. Ulicí se šíří velmi nepříjemný zápach.

Nápoje

Číňané mají společnou zálibu s Čechy - pijí rádi pivo, na rozdíl od nás jsou jej ale zvyklí pít pouze k jídlu. Místní pivo chutná dost odlišně od našeho, ale většinou je poměrně dobré a k místnímu jídlu se chuťově hodí. Je navíc velice levné (0.7l místního piva stojí v levné restauraci asi 6 RMB – tedy asi 17 Kč). V obchodě koupíte 0,7l piva i za 3 RMB (asi 8,5 Kč). V lepší restauraci zaplatíte za pivo od 10 do 35 RMB (zhruba 30 – 100 Kč) a zpravidla zde mají v nabídce i nějaké pivo známé evropské či americké značky. Tato piva bývají dražší. Běžné nealkoholické nápoje jsou v Číně velice levné (jejich cena se nepatrně liší lokalitou): Coca Cola v plechu od 2 RMB (5,5 Kč), voda 0,6l od 1 RMB (2,8 Kč), voda 2l od 2 RMB (5,5 Kč), 0,5l mléka od 2 RMB (5,5 Kč), šálek kávy od 4 RMB (11 Kč).

Ostatní alkoholické nápoje mají v Číně dlouhou tradici. Alkoholický nápoj získaný z obilí dvojí fermentací je znám nejméně 3000 let. Za jeden z nejlepších je považován značkový Maotai (obsah alkoholu 53 – 55%), vyžadující složitou přípravu a dlouholeté zrání. Známé je i shaoxingské víno (18%). V Číně se vyrábí mnoho nejrůznějších pálenek, likérů a vín. Tyto nápoje bývají často velmi silné (často mají i před 60%). Je doporučeno alkoholické nápoje nakupovat ve velkých obchodech. Nejslavnějším čínským nápojem je bezesporu čaj. Právě slovo „čaj“ pochází z čínštiny (čínsky: čcha) a je to asi jediné čínské slovo, kterému jsem v Číně rozuměl. V Číně má čaj obrovskou tradici a nechybí téměř při žádném jídle. Rozděluje se do pěti kategorií: zelený, černý, lisovaný, ovoněný a polofermentovaný čaj.

Čínské jídlo (nahrál: admin)
Čínské jídlo
Nabídka restaurace (nahrál: admin)
Nabídka restaurace

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA